Sunday, January 17, 2016

Travel ke Seoul, Korea Part 1 (Departure and Day 1)

Lama gile actually nak tulis pasal travel ke Seoul ni, tapi dok tangguh2.. Sekarang baru ada masa.

My husband and I pergi Seoul last September (7th to 12th September 2015). Seoul memang best! Pergi sekali rasa tak puas.. Memang kena repeat. Tapi next time kalau repeat, we all plan nak landing Busan... Spend time kat Busan sekejap and then ke Seoul. Sebab based on cite2 orang yang pernah pergi Busan, they all cakap Busan pun best gak.

Okay so jom kite cite pengalaman travel ke Seoul ni...

Flight & Ticket (Air Asia x) /Capsule Hotel KLIA2 (before morning flight accomodation) 

Kami beli flight ticket, 2 months earlier...dalam bulan July mcm tu kalau tak silap.. haha... yes 2 bulan awal je korang.... sebab time tu Airasia tengah ada promo...Siap inclusive of accomodation kat BOA GuestHouse 6 hari 5 malam (About accomodation ni kita cover di lain part) Memang murah... tu sebab macam book je la terus... Kebetulan husband pun dah quite manageable working schedule dia.... Yes one of the reasons lama sangat we all bertangguh nak travel sebab husband punya schedule tight and susah gak nak dapat cuti.... So ni dah okay, apa lagi! Mari pulun.

The flight was OK. Kami upgrade seat ke Premium Hot Seat sebab nak ruang lebih la konon2 nye.

 Makanan dalam flight of course kena beli sendiri sebab Air Asia kann tapi bagi kami,  Sebabkan flight awal pagi 8 am, kami dah siap2 breakfast kat lounge KLIA2... So kami just beli makanan for lunch je dalam flight.

Sebabkan flight awal pagi and Air Asia kan nak kena check in 3 hours before so malam tu kami tidur di Capsule Hotel KLIA2. Kami ambil yg mixed plus Capsule.Price dalam RM160 (if im not mistaken time tu). Further info boleh check sini http://klia2.me/capsule-hotel-klia2/ . After check in dia akan bagi one bag yang ada towel and air mineral per person. Luggage boleh simpan dalam tempat penyimpanan barang yang disediakan and berkunci for safety reason.

Capsule Hotel ni kecik je u ols. Tapi best haha.. Lengkap juga dengan mirror untuk bersiap dalam tu..Toilet mcm ala2 hostel..Sharing kat tingkat bawah.. Rasa kalau travel single and couple boleh la kot tempah Capsule Hotel ni sebab dia macam tidur dalam container and space very limited... Tapi kalau ada kids better tidur kat Lounge or Hotel yang proper bilik lagi selesa kot.
Lagi satu sebab Capsule Hotel ni kan located at Level 1 (Transportation Hub)  kat KLIA 2 tu..sama tempat dengan bas, teksi semua... so dia agak bising sikit..better bawa siap2 earplugs untuk kalis bunyi bising tu... tu one of the downsides la bagi I selain space yg very limited... Memang tempatnya sesuai untuk just masuk and tidur. And I pun memang tak dapat tidur lena.. Sebab kebetulan capsule yang kami dapat tu berdepan dengan lampu..jadi through blind tu i dapat nampak lampu tu...silau sikit.huhu.

Sangat sedih sebab tak dapat nak recover mana i letak all the capsule hotel punya gambar. So kita minta ihsan google je la nak tunjuk rupa capsule hotel ni kat u ols semua.





photos credit to their respective owner (source : Google)

At 6am, kami bangun and check in, and then kami solat Subuh kat surau dalam boarding area... Lepas tu masuk lounge for breakfast, then at 8 am, flight pun depart.

Around 3.00pm waktu Malaysia kami landed kat Incheon International Airport.. Masa tu kat Korea dah pukul 4pm. Masa one hour awal dari kita kat Malaysia. Settlekan segala urusan kat Immigration, beli T-Money kat airport (jap lagi cerita sikit about T-Money ni) and then terus gerak ke guesthouse. Kami naik All Stop Train kat Arex Line menuju ke Hongdae, tempat guesthouse kami.

 Masa ni Kat Incheon International Airport. Nampak tak muka happy terkujat di situ.

 Ini masa menuju ke subway untuk ke Seoul.

Nilah rupa subway nak ke Seoul dari Incheon International Airport 

Tips :

1)  T-Money tu adalah macam ticket untuk naik subway and bus di Korea ni, untuk memudahkan u ols kalau berjalan kat sini, silalah beli T-Money card ni awal2... sebab kat korea ni main public transportation dia is pakai subway je selain dari bus... kalau korang rajin nak tunggu bas lah... Boleh dibeli kat convenience store kat Incheon Airport tu.Okay sila lah klik link ni untuk baca more info pasal T-Money ni ( http://english.visitkorea.or.kr/enu/TR/TR_EN_5_4.jsp)

2) Sebab kan dekat Korea ni ada 9 line subway.. Ha gitu ye.. 9 line kau.. Silalah jadi seorang pelancong yang smart. Download siap siap apps Subway Korea... Android ade Iphone pun ade. Kat situ dia akan display siap2, subway mana yang nak naik, line mana yang nak kena ikut and exit mana yang nak kena keluar, ticket fare, distance and time keretapi sampai. Kalau takde apps ni.. buat yang first time datang memang confuse habis tau. So better download siap2 ya. INGAT! Ini PENTING!! haha

3) Better pakai kasut yang selesa untuk walking sebab kat Korea ni memang banyakk sangat kena berjalan. I hari tu pakai wedges sneakers tu.. Mmg nampak cantik dan rasa cool bila pakai tapiiii... azabbb dia uols... melecet2 kaki ni.

Kasut yang menampakkan I cool dan tinggi la kononnya tapi azab u ols!


4) WIFI dan Internet - Kalau korang nak sentiasa ada access Wifi kat Seoul ni better beli Wifi Egg, Yang ni boleh juga beli kat airport tu kalau x silap... ada rental fee... tak sure berapa... tapi actually area Seoul ni banyak je Wifi free... and laju gile. Haha. Tapi kalau nak senang better rent la Wifi Egg tu ye.. Sebab takde la korang nak terkujat2 cari tempat yang ada wifi nak update Instagram... Macam I...


DAY 1 ( Hangang River Cruise)

Sampai2 je kat Guesthouse (BOA), we all pun checked in and rest solat sekejap. Then jalan2 pusing2 tengok2 area tu..tour guesthouse tu... Memang best... Time i pergi tu dah akhir musim panas.. baru2 nak start musim luruh.. so cuaca memang panas tapi angin dia sejukkk... bukan macam angin kat Malaysia ni... mcm angin bahang kan? Klu waktu malam sejuk sikit... ada waktu memang kena pakai jaket time malam kalau korang jenis tak tahan sejuk macam I.

 Hongdae... Ni lah tempat kami tinggal (BOA Guesthouse)


 Jalan nak menuju ke our guesthouse


Nama my husband tak pepasal jadi Abdul Rajak Khairul Azian... Hentam saja lah labu...


After Maghrib, kami plan nak ke Hangang River Cruise, sebab tu je itinerary first day kami. Sebelum keluar tu kami dinner kat guesthouse tu.. Kebetulan Guesthouse kami tu menjual Halal Dosirak.. Katanya semua bahan2 tu dibeli di Itaewon (daerah yang banyak orang muslim tinggal di Korea ni) and BOA tu sendiri yang masak. Satu set Dosirak berharga 7000 Won untuk guest yang tinggal di situ and 8000 Won untuk orang luar (lebih kurang RM25.40 after diconvert sebab time kami pergi currency jatuh 1000 WON bersamaan 3.63 duit Malaysia). Sedap okay... Memang kena dengan tekak... Tak taula kalau memang tekak i ni memang boleh makan apa saja. Haha. Oh and set makanan tu datang dengan Korean Brown Rice tea yang memang sedap... sebab minum kat sini kami bawak 2 kotak balik Malaysia..


Muka dapat makanan memang happy semacam


Ini lah rupe Dosiraknye u ols.



Time ni masa kat Subway nak ke Hangang Cruise tu


Then, lepas makan, we all pun berjalan la ke Subway yang terdekat dengan Guesthouse kami ni untuk ke Hangang River Cruise, jangan tanya la nak kena naik line mana exit mana.. Sebab memang dah lupa.. Apa2 u ol refer pada apps tu je.. In Sha Allah okay.

Sampai2 kat area yang dikatakan ada Hangang River Cruise tu... tutup pula cruisenya! adoii.. Timing kami rasanya dah okay dah... tapi entahla samada silap tempat atau memang hari tu tutup.. Tidak dapat dikenalpasti.. So sebab dah tak tau nak buat apa... Kami pun just jalan2 kat area Han River tu...( I suggest If nak pergi sini please pergi malam... Sebab nak tgk air yg warna warni ni malam lah cantik kan... but im not sure kalau pagi dia buka ke tak Cruise dia... sebab kami dah plan itinerary siap2 and memang tak ade masa nak dtg sini pulak hari2 seterusnya).

Taman kat area Han River Cruise tu macam agak besar.. and yang pelik ramai gile orang lepak2 kat taman tu malam2. Tengok gaya macam orang2 muda yang baru balik kerja or students. Tapi memang ramai... and diorang siap bentang tikar macam picnic memalam tu... Ada yang naik basikal, skateboard and macam2 lagi la..mungkin juga sebab time end summer kan.. Cuaca tak sejuk sgt so diorang pun ambil kesempatan untuk lepak2...  So lepas pusing2 sampai dah tak tentu arah... kami pun balik ke Guesthouse...
Tapi singgah sebentar kat convenience store kat Guesthouse tu untuk beli Banana Uyu (susu pisang).
Banana Uyu nih la yang kami dok minum hari2 kat Korea ni.. Sedap gileee!!! Adui rindu la pulak ye...

Sebabkan we all tak dapat ambil gambar Banpo Bridge kat Han River ni so terpaksa guna khidmat google lagi sekali.. Anyway we all tak dapat pun tgk rainbow water ni segala sebab tutup. Hish hampeh je.... 

So balik Guesthouse, lepak2 kat kitchen and then rest and tidur untuk bersiap2 untuk adventure Day 2.








Saturday, June 20, 2015

Kedah & Penang Part 2

It took me forever to continue to part 2, but I always keep my promise. Biar lambat, asal buat. Hehe.
Only a procrastinator will create that peribahasa. I memang la such a big procrastinator, I dont lie.

Okay, so in part 1, I dah cerita about Kedah, what we did in Kedah, where we'd went to...

So in Part 2, I nak cerita about Penang! Oh my... I love Penang!!! The people  are awesome, the foods are super delicious, there are a lot of historical places to visit.... Love Penang! Jangan ingat cuti2 overseas je best, u can cuti2 Malaysia and buat2 macam u cuti2 overseas juga... Yang penting u bercuti ye tak? Rehatkan minda... tenangkan fikiran...have some escape from the hustle bustle of the big city you are living in.

So how to enjoy cuti2 Malaysia macam cuti2 overseas gitu? You ambil la gambar banyak2, bring a travel notebook with you, try to learn as many as you can about the places you went to, and buy a few extraordinary souveniers from the places to bring back home as a memory. But on top of all these, the most important thing is to learn as many as you can.... Janganla just pergi tempat tu to tengok2... Sebab if you pergi to tengok2, you mesti ada perasaan macam..."Ala ni kan dah biasa tengok, boring la"... Keep in mind that you want to learn and bring something home from this place. Mesti you akan enjoy punya. Like us!

So what my husband and I did to enjoy this cuti2 Malaysia was, first2 sekali, kitorang cari tempat2 best nak pergi kat Penang and tempat2 best nak makan (as Penang is so famous with lots of delicious food). We list down everything beforehand. We all survey dulu mana nak tinggal. First came to mind was Hard Rock Hotel, but bila tengok2 Hard Rock ni macam ala dekat2 dengan pantai, so after dah discuss and memandangkan both of us bukan 'beach' person... so we decided to stay dekat tempat yang dekat dengan tengah2 kota la gitu.. Terus teringat yang dulu my Regional HR Manager pernah cerita yang he used to bring his family for a vacation kat satu boutique hotel ni... The name of the hotel is Mangotree Place... So he pernah showed me all the photos dekat hotel tu....memang rare and cantik2.. So apalagi we straight away booked the hotel, sebab dah kebetulan my husband and I dua2 memang suka hotel2 yang pelik with "unique" interior decorations ni. (will tell you guys more below)

Note : After this I akan pecah2 kan my Penang travelogue ni to a few places yg we all pergi so sesiapa yang berminat nak pergi Penang maybe boleh jadikan my writings ni as easy reference.

1) ACCOMODATION : MANGO TREE PLACE 

Actually ada dua Mangotree kat Penang ni.. Satu dekat area Lebuh Pantai and satu lagi dekat area Jalan Phuah Hin Leong.. We all stayed kat yang Jalan Phuah Hin Leong tu..

If you guys asked me how many star would I rate this hotel? I'd say I would give it a 4 and a half out of 5 stars! That's how awesome it is. Memang best...  I would say it is a low key, but a very gorgeous with awesome service boutique hotel... And the person who attended to us when we arrived tu memang friendly...Too bad I cant really remember the name of the person, something macam Wei kot... Tapi she was really friendly and helpful...

Sampai2 je, she asked what we wanted for a welcome drink, and then she briefed us about the hotel location, places to eat within walking/short driving distance around the hotel, and places to go to, tempat makan2 best2.. Memang menyeluruh la explanation dia... She will also give you a few pamphlets for your reference.

So here comes the interior part of the boutique hotel. The hotel is actually an old townhouse (Wei will also give you a pamphlet on the history of the hotel, when and how it was made into a hotel, such and interesting read, I must say)


Mangotreeplace, Jalan Phuah Hin Leong


Waiting for check in. Ni dekat reception/cafe dia. Time nak masuk tu actually kami nak ambik package with breakfast but Wei cakap, tak perlu sebab area hotel ni sangat banyak tempat makan best2..Masa check in ni you all boleh pinjam DVDs... nak ambik satu album banyak2 tu pun boleh... diorang memang sediakan untuk guests. Bila macam tu, memang you will feel so at home. 




Our hotel interior, we all booked Ground Floor Courtyard Suite. Bilik tu bathroom dia kat luar... ada garden kat luar tu macam dalam gambar atas tu, lepas tu ada white swing tu.. memang best sangat. 
Yang gambar bawah kanan tu macam lobby la atau living room rumah tu... So kalau ada guest lain yang duduk bilik atas tu, we all boleh share the living room tu. Guest lain tu just akan share the living room and access untuk masuk rumah ni je....More photos of the hotel interior below :



Laluan nak ke our room... cantik pulak dia hang throw cushions macam ni. 


Living room. 

Room yang we all duduk tu just nice for two person... Kalau you all datang dengan family boleh ambil First Floor Family Suite or kalau yang dah ada baby/toddler boleh ambil First Floor Terrace Room. Maybe more spacious and more comfortable untuk yg ramai2.

Kalau nak more info on the hotel you may click this link : http://www.mangotreeplace.com.my/



2) MAKAN PLACE

Omg! Makan kat Penang adalah the best! Especially of course la the well known nasi kandar. Memang banyak kedai2 nasi kandar yang best kat Penang... Tapi kami tak pergi pun yang famous2 macam lineclear, Nasi Kandar Beratur, Hameediyah and Kassim Mustafa tu. Kami just pergi NS Nasi Kandar je sebab very near to our hotel... Itupun masa mula2 kami sampai situ.. and lapar terus cari kedai yang within walking distance je.

a) NS Nasi Kandar


What we had at NS Nasi Kandar. Seriously, telur ikan yang i makan tu super delicious... Tak tipu... Belum pernah lagi rasa kari telur ikan sedap macam tu... and I am not exaggerating this. 

Malam tu pula, we all makan kat area Esplanade/Padang Kota Lama Food Court... Nak pergi try Pasemboq kat Gurney drive pulak parking takdak... Penat pusing... Last2 Padang Kota je la... Thank god ada Hussain Pasembor kat situ yang orang kata one of the 8 best Pasembor in Penang. Boleh baca sini http://my.openrice.com/klangvalley/article/penangs-8-best-pasembur/407

b) Padang Kota Lama Food Court



Ni lah Pasembor Hussain tu... Sedap gak.. Kuah dia memang sedap...Dalam ni ada ketam, udang pastu kuih2 rojak dia tu and sayur dia tu. Macam2.. Price wise... okay gak la... berpadanan dengan apa yang kita ambik. 

Keesokkannya malam pun we all makan sini lagi...Sebab Gurney Drive still penuh orang and kami dah malas dah nak kesana sini cari makan... Cuma kali ni kami makan mee udang pulak.. Sebab Sarah ex schoolmate I cadang makan mee udang kat Sungai Dua... Katanya sedap... Tapi dah tak sempat la nak pergi sana sebab masa kami suntuk juga kat Penang kan, 3 days two night je. 


Inilah rupa mee udang tu tapi ni yang kat Padang Kota... Boleh tahan gak la walau bukan yang Sungai Dua punya... Yang ni pun sedap. Lepas tu we all order kerang bakar pula buat2 penuh2 perut. 



c) Roti Canai ayam seketul Argyll Road/Transfer Road 

This place was recommended by my husband's friend.After dah call tanya macam mana directions nak datang sini (tell ya, memang confuse sikit tempatnye sebab kedainya macam tepi jalan macam tu)  First time I makan roti canai with ayam seketul and kuah banjir. Sedap tu bagi i biasa2 je sebab kuah dia tu macam tak kena sikit dengan taste i... Tapi husband cakap sedap so sedap la kot... Masa nak datang sini tu awal2 kawan husband dah pesan tak bagi husband I order sebab dia kan speaking kay ell.. So biaq i je yang order takut kena katok sebab i kan boleh speaking utaqa..tapi actually takde pun... berpatutan je harga dia... Alhamdulillah. So you all kalau nak try makan roti canai ayam seketul boleh datang sini okay...Oh and teh tarik dia not bad. Sedapp.



Inilah rupa roti canai tu... Memang tempting la kalau tengok dalam gambar...


d) Kapitan Restaurant

Oh my! Seriously sampai sekarang still teringat2 Nasi Beriani Ayam Tandoori dia... Sedap gile la weh... Try cari juga kat KL tapi tak jumpa pun... Kalau ada pun tak tau la sesedap Kapitan's ke tak... Nasi dia pedas2 herba macam tu... lapar pula lah bila teringat... Dahla tengah puasa now. 

Selain dari Nasi Beriani Ayam Tandoori, dia punya nan cheese pun oh my meleleh ayaq liuq tauu... sedappp gile... tak pernah lagi makan kat KL yang sesedap ini. 

Meh sini nak bagi gambaq dia sketttt




Okay lah... setakat ni dulu Part 2.. Next time kita sambung Part 3 pulak na... Nak kemas rumah sat... 

Wednesday, April 22, 2015

Kedah & Penang 2015 Part 1

Actually main reason kenapa kitorang boleh sampai ke utara tanah air tu sebab nye nak visit nenek.
To tell you guys the truth, selama 4 years kitorang kahwin, inilah kali pertama husband I berkesempatan balik kampung I di Kedah. Huhu. Sedih kan? But better late than never, better do than sorry.

Dah lama dah actually berkira2 nak balik... Tapi banyak naww halangan2 dan aral melintangsss.. Takde masa la, ade ad hoc projects la, ada hal urgent la tetiba ada appointment bla bla bla... Tapi, I cakap dengan husband, nenek makin tua, kita kena juga balik tengok nenek, sebab everytime I balik Miri, I selalu je pergi jenguk nenek husband, jadi hopefully, I dengan dia boleh balik jenguk nenek I juga.... So husband pun after dah discuss dengan boss dia semua, dia dapat la ambil cuti 3 hari... Appreciate sangat effort husband, dalam keadaan tgh busy banyak kerja dia  sanggup juga ambil cuti untuk balik kampung and bawa I cuti2 Malaysia. Husband I baru pindah keje baru start this year... Tu yang macam susah gak nak cuti.. Tapi nasib la company tu company dia sebelum ni jugak.. Eh aku pun tak paham la orang keje macam dia ni... boleh keluar masuk sesuka hati... haha... Dah nama consultant kot kan...

So we all pun balik la Kedah on Saturday 4th April... Nak balik hari Jumaat petang tu tak boleh sebab I masih ada hantarans job nak kena buat... We all bertolak dalam pukul 1 petang macam tu and sampai Kedah dalam pukul 7 malam. Berhenti pun sekali je kat Hentian Gunung Semanggul untuk solat and makan...

Sebabkan dah lama tak travel by car jauh2 kan, I rasa eh apesal macam kejap gile perjalanan balik Kedah ni... Dulu2 masa kecik2 or masa tak bawa kereta sendiri rasa macam jauhhh je! Honestly, memang rasa excited sangat nak balik... sebab I memang suka kot travel jauh2 ni... and memang suka suasana kat kampung. Tenang u ols. Tak suka duduk bandar... I memang originally orang KL but entah la...happening lifestyle ni memang I tak suka la... So not me. So kalau one day husband nak settle down kat Miri pun I takde masalah... Miri tak sesibuk KL.

So tiga hari kat Kedah kami takde pi mana pun... Just duduk rumah nenek, pergi Changlun tengok kolej matriks I ols (Matriks Changlun di hatiku) ,  pergi rumah paksu, pergi Pusat Sains Utara hahaha.. Tak boleh blah... Actually sebab nak teman anak paksu... So layankan je la... Kalau kat KL ni pun memang tak kuase nye nak jejak benda2 macam tu kan... Kotla husband I ols ajak buat lawatan sambil belajar lak ke Planetarium Negara one day kennn!

Dua2 pose macam nak kena lempang time ni.. I dengan kaki terangkat sebelah kaki kepit macam tahan kencing and husband pulak pose ackward macam hape je... 


Ko ade gi Pusat Sains? Haha tuhla cousin kitorang... Kecik lagi... Rasa tua naw keluar ngan dia..


 Husband My All Dengan Nenek my all... Sedih tengok nenek... Tabahnye seorang nenek tak nak susah kan sesiapa... Orang tua kan... Degil mereka lain macam sikit.... 

Rajinnye Laki kita kemas rumah nenek... Sapu2 daun pokok padahal kat tanah merah tu banyak kerengga tu

Walaupun suntuk masa kat Kedah, kitorang sempat gakla singgah Pekan Rabu. Actually dah bukan Pekan Rabu... Dia dah Pindah... Pindah pi satu bangunan ni nama Ukir Mall... So tak tau la nak panggil Pekan Rabu ke Ukir Mall sekarang...Kitorang pergi pun tak beli apa sangat la..... Sempat la rembat tudung dua helai.. Yang lain2 I rasa macam Jalan Tar lagi murah kot telekung2 jubah segala tu...Tapi yang kelakar tu kan boleh pulak time jalan2 Alor Star kat kedai2 tepi jalan tu boleh pulak terbeli satu telekung ni, punyalahhh tahan nafsu tak nak beli kat Pekan Rabu tu sebab mahal tak menentu kan...sekarang dah macam menyesal sebab rasa telekung tu macam overpriced la pulak... Tapi takpela anggap je la rezeki orang kedai tu kan! Ni lah masalah bila inpromptu purchase dahla telekung tu takdelah cantik mana pun... biase2 je.....

Alang2 dah sampai Kedah ni, ajak le husband I tu jejak Changlun... Pergi tengok Kolej Matriks yang meninggalkan 1001 kenangan pahit manis pada my all ni... Hehehe...

Sampai2 Changlun, memang macam jakun gila I... Banyak gila dah kot perubahan... Kedai2 kat tepi jalan dari Pekan Changlun tu ke matriks tu pun macam dah banyak buka je....And ada rumah2 kat tepi2 kawasan tu...Maybe untuk lecturer2 or orang keje matriks tu kot...  Untung la bebudak sekarang... Dulu kitorang macam mati kutu kot duduk kat matriks tu.. Dahla kitorang batch yang kira pioneer la... sebab matriks tu time tu baru buka...So apa pun takdak lagi... Tapi yang bestnye... dulu agak bebas and tak strict... Sekarang maybe dah strict kottt.. Haha.


Ni kedai Kawan... Wehhh dulu kedai ni la paling famous k untuk bebudak KMK...Macam2 ada! Dulu kalau dapat pergi kedai ni je pun dah macam release stress okay... Macam walking down the memory lane pulak balik matriks ni... terus macam terflash segala mak nenek memori suka and duka kat sini... Apa orang kata, tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat belajar.. Okay takde kaitan..

Ni nak cite pulak kat rumah nenek boleh pulak dah ada kedai makan best2. Sungguh tak adil betul... Dulu takde pulak benda2 ni...Now famous kat sana Roti Doll. Sedap gile okayyy. Kalau korang nak rasa Roti Doll ni, carilah direction pergi Roti Doll Gunung Keriang... Tapi actually dia ada dua tiga gak kedai yang serve Roti Doll ni... Cuma yang sedap, of course la yang dekat rumah nenek my all.

Roti Doll ni sejenis roti canai yang dah dicarik2, lepas tu atas dia, dia letak telur goreng ala separuh masak macam sunny side up gitu... lepas tu letak kuah campur sambal sikit banjirrr... Fuh sedap kau. Ni pun teringat2 lagik ni... Confirm esok I nak breakfast roti canai... (tulis blog ni pukul dua pagi cite pasal makanan sapa suruh?) Hahaha

Ni time bawa nenek breakfast kat luar... Nenek suka makan tosai... Kitorang bedal Roti Dol gak... Susah tau pujuk nenek nak bawa keluar... Nenek tak suka sangat jalan2... Maybe tak nak penat kot.... Tapi maybe nenek ngenangkan kitorang ni jarang balik kan... Dia ikut lah jugak...



Nah ni pulak gambar roti doll.. Sorry la I google je ni... Yang sendiri punya gambar tak ingat dah mana letak... Yum yumm sedapppp bangatttt.. Tak tipu tawww


Okay la nanti bila free nanti sambung Part 2 pulak lebih pada cite tourist (lahh sangattt) jakun Pi Penang!